• Minst aantal jobs in Sint-Laureins

  NV VDM
  Hoeveel inwoners vinden een job in Sint-Laureins? Een interessante vraag waar we gisteren tijdens de gemeenteraad een antwoord op kregen. In Sint-Laureins kunnen er op 100 inwoners 34 aan de slag in de eigen gemeente. Dit is de slechtste score van alle Meetjeslandse gemeenten. Ter vergelijking: in Assenede vinden 36% van de inwoners een job in de eigen gemeente, in Waarschoot 40%, in Zomergem 43% en in Kaprijke zelfs 45%. Sint-Laureins scoort dus ondermaats.

  Gelukkig is er nog NV Van de Moere, de grootste private werkgever in onze gemeente. Dit bedrijf, met zetel in Watervliet, is gerenommeerd voor het ter plaatse storten van betonkelders en ander arbeidsintensief maatwerk. Het bedrijf beschikt over een goed gevuld orderboek en stelt 45 mensen tewerk. Het is duidelijk dat zonder NV Van de Moere de jobcijfers in Sint-Laureins helemaal dramatisch zouden zijn.

 • Wat is goed bestuur?

  decorationDe Sentse CD&V-voorzitter doet zijn naam alle eer aan en maakt het weer eens bont. Hij stelt zichzelf de volgende vraag: 'wat is goed bestuur en wie is wijs om goed te besturen?'

  Tja, als hij het niet weet, wie dan wel? Zijn partij is toch de partij van het goed bestuur? Toch als er verkiezingen zijn. Want eens de verkiezingen voorbij komt er van bestuur, laat staan van goed bestuur, niks meer in huis. Een mens zou zich van minder vragen gaan stellen.

 • Punten Samen gemeenteraad

  • 1. Rooien van bomen
  • 2. Plaatsen van meer vuilnisbakken
  • 3. Financiering door de gemeente van het Meetjesland
  • 4. Verkeerssituatie aan gemeenteschool Watervliet

  Meer info volgt later.

 • Gemeenteraad 28/02/2008 om 19.30 uur

  • 1.  SERR – RESOC. – Streekpact Meetjesland, Leiestreek en Schelde. - Goedkeuring;
  • 2.  Vervangen ramen kelderverdieping gemeentehuis Sint-Laureins en vervangen ramen gang school Sint-Laureins. – Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze;
  • 3. Onderhandse aankoop kantine, voetbalveld en aanpalende gronden te 9988 Sint-Laureins, Veldstraat, sectie B, nrs. 615/A/2, 615/B, 615/E, 615/F en deel van nrs. 615/C, 615/D. - Principebeslissing;
  • 4. Renovatie oud voetbalterrein Bentille. - Principebeslissing;
  • 5. Omgevingsaanleg culturele site Bentille. – Goedkeuring ontwerp;
  • 6. Aanleg milieupark en controleregistratie. – Goedkeuring ontwerp;
  • 7. Retributie op de toegang tot en de aanbreng van afvalstoffen op het gemeentelijk milieupark;
  • 8. Tegemoetkoming aan actieve onthaalouders/crèches;
  • 9. Politieverordening betreffende de kreken dit gehuurd worden door de Provinciale Visserijcommissie van Oost-Vlaanderen;
  • 10. VZW Centrum voor Basiseducatie Gent. – Aanwijzing gemeentelijke vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de algemene vergadering;
  • 11. Overeenkomst tussen de Belgische staat en de gemeente Sint-Laureins: verdere ter beschikkingstelling van het ingezet personeel in het kader van de veralgemening van de uitreiking van de elektronische identiteitskaart;
  • 12.  Personeel lokale besturen. – Vastleggen 10de feestdag in 2008.

  Punten Samen volgen later.

 • Sfeerbeelden Valentijnsontbijt (deel 3)

  Het is zover: de eerste gasten zijn er en schuiven aan voor het ontbijt. Al gauw loopt de zaal helemaal vol en is het een drukte van jewelste. Maar alles wordt in goede banen geleid door onze bestuursleden en helpers. Alle aanwezig zijn nadien zeer lovend over zoveel lekkers. Samen kan met de nodige trots terugblikken op een mooie activiteit.

  Ontbijt 4Ontbijt 5Ontbijt 6Ontbijt 7

 • Sfeerbeelden Valentijnsontbijt (deel 2)

  Voor het krieken van de dag (om 6.30 uur!) wordt de zaal klaar gezet door de talrijke helpers. Het resultaat mag er zijn en alles ziet er piekfijn in orde uit. Nu is het alleen nog wachten op de eerste gasten. Gelukkig is er nog even de tijd om samen te ontbijten.

  Ontbijt 2Ontbijt 1
  Ontbijt 3

 • Sfeerbeelden Valentijnsontbijt (deel 1)

  Een 200-tal sympathisanten en vrienden kwamen voorbije zondag smullen van het heerlijke Valentijnsontbijt van Samen. De ganse morgen was er een zeer gezellige drukte in de parochiezaal van Sint-Laureins. Iedereen was zeer lovend over al dat lekkers én over de puike organisatie. Dat laatste is trouwens de verdienste van ons Feestcomité. Als voorzitter van Samen weet ik dat bij hen alles in goede handen is. Zij verdienen dan ook een dikke proficiat! Tijd nu voor enkele sfeerbeelden. We beginnen met de voorbereidingen voor het buffet ...

  Lieve en Jenny

  Marleen en Caroline
  Buffet
  Marleen aan buffet
 • Discussie over subsidie voor het Davidsfonds

  decoration
  Het bestuur van Sint-Laureins is niet akkoord met de gevraagde financiering voor de Zomerzoektocht van het Davidsfonds. Toerisme Meetjesland vraagt voor deze zoektocht een tussenkomst van 4 gemeenten: Sint-Laureins, Kaprijke, Maldegem en Eeklo. De eerste twee gemeenten moeten 2.000 euro bijdragen, de laatste twee elk 3.000 euro. Het bestuur van Sint-Laureins vindt dat de gevraagde betaling niet in verhouding staat tot de grootte van de gemeenten. Het bestuur heeft daarin volledig gelijk.

  Maar het voorstel van Sint-Laureins om te werken op basis van het aantal inwoners is ook geen oplossing. Dit lijkt wel logisch, maar is het niet. De enige eerlijke verdeelsleutel is de financiële draagkracht van de gemeenten. Samen kaartte dit punt al aan op de gemeenteraad. De burgemeester zou dit ook bepleiten in het Streekplatform. Maar nu kiest het bestuur opnieuw om te betalen volgens aantal inwoners. Samen is het daar mee oneens en zal het punt terug aankaarten op de volgende gemeenteraad. Samen wil dan ook weten op basis van welke criteria in Toerisme Meetjesland subsidies worden toegekend aan verenigingen.

 • Nog geen nieuw postkantoor in zicht

  post
  Het ziet er naar uit dat het postkantoor nog een tijdje in een container zal blijven zitten. De overeenkomst met de Post om de container te laten staan is verlengd tot eind 2008. Het dossier van de Post toont aan hoe zorgwekkend de situatie in Sint-Laureins is. Want het is niet meer normaal dat er na 3 jaar nog altijd geen pand is gevonden voor een postkantoor.

  Een sterk en actief bestuur zou allang een oplossing hebben gevonden. Maar in Sint-Laureins blijft het bestuur aanmodderen en mogen we al blij zijn dat er nog een postkantoor is in een container. Ondertussen praat het bestuur met grote woorden over leefbare en aangename dorpskernen. Want dat is de specialiteit van deze meerderheid: veel praten, weinig daden.

 • Uitnodiging: gratis Valentijnsontbijt Samen

  decoration
  Volgende week zondag gaat opnieuw het gratis Valentijnsontbijt door van Samen. Ook dit jaar wordt het een echt succes. Er zijn al 150 personen die van dit heerlijke ontbijt komen smullen. 

  U kan dit ook nog altijd doen, want tot op Valentijn (dus tot donderdag) kan u zich nog inschrijven. U kan dit doen door mij een mail te sturen ofwel door naar één van onze bestuursleden te bellen. Wel steeds erbij zeggen met hoeveel personen u zal komen.

  Het ontbijt gaat door in de Parochiezaal van Sint-Laureins vanaf 9 uur. 

  Tot volgende week!

 • Opnieuw een ontslag in rusthuis OCMW

  ocmwAlle goede voornemens ten spijt blijven de problemen in het rusthuis van het OCMW verder duren. De OCMW-raad mag volgende week nog maar eens het ontslag akteren van een personeelslid. Opnieuw is er iemand van de verzorgenden die er de brui aan geeft en vertrekt. Op twee maanden tijd zijn dat dus drie personeelsleden die hun ontslag indienen wegens de onhoudbare werksituatie.

  Een snellere aanpak én het uitzicht op een echte oplossing had deze ontslagen kunnen verhinderen. Maar snelheid staat nu eenmaal niet in het woordenboek van de bestuurders in Sint-Laureins. Oplossingen trouwens ook niet. Nog steeds denken zij dat ze de mensen met loze beloftes wel zoet zullen houden. Jammer dat het zo moet gaan, want het personeel van het rusthuis verdient beter dan dit.

 • Hoeveel verdient burgemeester Sint-Laureins?

  Sinds 2001 zijn de weddes van de burgemeesters en schepenen flink verhoogd. De weddeverhoging kwam er om burgemeester en schepenen toe te laten meer tijd vrij te maken voor het bestuur van hun gemeente. Met de vergoeding vroeger was dit soms moeilijk. Het gevolg was dat bijna iedereen zijn gewone job verder deed en burgemeester of schepen was 'na de uren'.

  De krant het Nieuwsblad publiceert vandaag een lijst met de weddes van alle burgemeesters. Hun wedde wordt bepaald in functie van het aantal inwoners van hun gemeente. De burgemeester van Sint-Laureins verdient jaarlijks € 41.951 bruto.

  Aan u om te oordelen of deze wedde al dan niet in verhouding is tot de geleverde prestaties en de tijd die wordt vrij gemaakt voor de gemeente.

 • Matthias is geboren!

  Kaartje Matthias
  MatthiasVandaag zijn mijn zus Ann en haar man Frederick voor de tweede keer mama en papa geworden. Na een dochtertje zijn ze nu ook de trotse ouders van een zoontje. Zijn naam is Matthias. 

  Matthias is een flinke baby want hij weegt 3,8 kg en hij is 53 cm groot.

  De ouders zijn natuurlijk in de wolken en zijn zusje Jasmine is nog in volle verbazing over haar broertje.

  Voor mij is deze geboorte ook heel bijzonder want ik mag de peter zijn van Matthiasje. Hiep hiep hoera!