• Met Veneco zou het sneller gaan?

  Ook in deze legislatuur schiet de aanleg van een KMO-zone niet op. De meerderheid beloofde nochtans na de verkiezingen dat de aanleg ervan een prioriteit zou zijn. Maar 4 jaar na deze belofte is er nog altijd geen KMO-zone. De werken zijn zelfs nog niet eens begonnen. Samen stelt zich ook steeds meer vragen over het inschakelen van de intercommunale Veneco. Veneco werd door de meerderheid met grote trom binnengehaald omdat alles dan snel vooruit zou gaan. Het omgekeerde blijkt waar te zijn. Wij hebben dit altijd gezegd en krijgen nu gelijk. Het enige wat gebeurt is dat niet Sint-Laureins maar wel Veneco de opbrengst van de toekomstige KMO-zone opstrijkt.

 • Slechts beperkte toegang voor handelaars tot containerpark

  Het containerpark in Bentille zal voor handelaars en bedrijven slechts één keer per week toegankelijk zijn. Samen vindt dat dit niet kan. Wij vinden dat handelaars en bedrijven ook volwaardig toegang moeten hebben tot het containerpark. Het gemeentebestuur wees de vraag van Samen echter af. Zelfstandigen kunnen slechts op dinsdag van 15 uur tot 17 uur terecht op het containerpark in de winterperiode, en op dinsdag tussen 15 uur en 18.30 uur de rest van het jaar.

 • Eetfestijn Samen

  Samen logo

  Op zaterdag 4 september gaat opnieuw het eetfestijn van Samen door. Dit jaar kiezen we voor een nieuwe formule. Wij bieden u dit jaar de volgende menu aan:

  *** 

  Aperitief cava of fruitsap

  ***

  Scampi's in een pittig sausje met brood en boter

  ***

  Wok van varkenshaasje met groenten en tagliatelli

  ***

  Wok van kip met broccoli met zoetzure saus en rijst

  ***

  Dessertbord "Belle Hélène" 

   ***

  Kaarten kunnen verkregen worden bij de bestuursleden en kosten €15 per persoon, kinderen (tot 12 jaar) betalen €8.

  Inschrijven kan ook tot 29/08/2010 bij Caroline Meire: haertjens@skynet.be of via het telefoonnummer 0474/464.299

  U kan ook inschrijven door het bedrag over te schrijven op rekeningnummer 652-7994830-75 met vermelding van het aantal personen.

  Plaats van het gebeuren: parochiezaal Sint-Laureins. Vanaf 19 uur gaan de deuren open.

  Wij hopen u te mogen verwelkomen!

 • Openbare toiletten met openingsuren

  Toilet.JPG
  Openbare toiletten met openingsuren, in Sint-Laureins bestaat het. Het gemeentebestuur heeft aan enkele gemeentelijke gebouwen pictogrammen opgehangen die tonen dat de toiletten daar toegankelijk zijn. Hiermee erkent het gemeentebestuur toch al dat er een probleem is. Tot nu toe leidde dit onderwerp op de gemeenteraad alleen maar tot hilariteit en flauwe moppen op de meerderheidsbanken. Maar de oplossing die er nu is, is natuurlijk geen oplossing. Openbare toiletten die alleen toegankelijk zijn tijdens de kantooruren zijn weinig nuttig. De meeste toeristen komen immers buiten de kantooruren naar onze gemeente. En net dan zijn de openbare toiletten in Sint-Laureins gesloten.

 • Calusstraat: fietsers worden rijdende snelheidsremmers

  Calustraat fietsers

  Op 9 augustus starten de werken aan de Calusstraat. Het gemeentebestuur gaat er grasdallen aan de zijkanten aanleggen zodat de Calusstraat 1 meter breder wordt. Het gevolg zal zijn dat de snelheid van het gemotoriseerd verkeer zal verhogen. Voor fietsers wordt het onveiliger. De schepen van openbare werken ziet echter geen probleem. De fietsers vormen volgens hem een "natuurlijke hindernis" waardoor de snelheid van de wagens zal verlagen. De fietsers worden dus rijdende snelheidsremmers. Deze kijk op de zaak is onbegrijpelijk. Overal in Vlaanderen worden gescheiden fietspaden aangelegd omdat fietsers en wagens op dezelfde weg laten rijden zeer onveilig is. In Sint-Laureins gebeurt het omgekeerde. En dat in een gemeente die zich promoot als een fietsgemeente. Daarom pleit Samen voor de aanleg van een gescheiden fietspad naast de Calusstraat, maar de meerderheid vindt dit te duur. Het is een kwestie van keuzes maken natuurlijk.

 • Samen mildert belasting op leegstand

  Leegstand.jpg

  Het gemeentebestuur legde vorig jaar een belastingsreglement voor in de gemeenteraad voor een heffing op leegstand. Daarin stond een onderscheid tussen een woonhuis en een woning. Het verschil tussen beiden was dat een leegstaand woonhuis wordt belast met € 990 en een leegstaande woning met € 300. Samenraadslid Luc De Meyere vroeg meer duidelijkheid over dit verschil en kaartte ook enkele andere onbillijkheden aan in het reglement. De meerderheid besloot om het punt te verdagen. In juni werd een aangepast reglement voorgelegd in de gemeenteraad. Daaruit bleek dat er rekening was gehouden met de opmerkingen van Luc De Meyere. Dit is nog eens een voorbeeld van hoe wij als oppositie ook de moeilijke dossiers grondig bestuderen en voorstellen doen die goed zijn voor de inwoners.