• Samen wil meer parkeerplaatsen rond het Stee

  parking.pngDe bomen op het Stee werden heraangeplant. Deze bomen staan nu verder op het plein dan voordien. Dit biedt de kans om extra parkeerplaatsen te maken rond het Stee door de parkeerplaatsen met 90 graden te draaien. De wagens kunnen dan haaks parkeren rond het Stee. Samen agendeerde in 2007 dit voorstel al op de gemeenteraad, maar zonder succes. Nu de bomen zijn heraangeplant vond Samen het tijd om dit voorstel terug op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Extra parking is meer dan welkom want nu zijn er te weinig parkeerplaatsen op drukke momenten. De meerderheid zei niet ja of neen op ons voorstel maar wil advies vragen aan Monumenten en Landschappen. Samen stemde hiermee in. Wordt vervolgd.

 • Toast Literair ten voordele van Kom op tegen Kanker

  KOTK.jpgDe politici uit Sint-Laureins slaan de handen in elkaar voor Kom op tegen Kanker. Mandatarissen uit beide partijen doen dat door een gedicht naar eigen keuze voor te dragen voor Toast Literair. De organisatie ligt in het handen van het Davidsfonds en de opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker. De deelnemende mandatarissen zijn: Claudine Bonamie, Martine Cools, Franki Cornelis, Els De Clercq, Patrick De Greve, Luc De Meyere, Ingrid De Sutter, Johan Francque, Marleen Goossens, Steven Haverbeke, Tom Lacres, Bart Van de Keere, Stefan Van Hee en Annick Willems.

  Toast Literair: vanavond in het Plattelandscentrum, inkom € 5.

 • Punten Samen gemeenteraad

  Samen logo

  1. Tijdelijk parkeren aan Stee tijdens evenementen

  2. Voorstel tot het draaien van de parkeerplaatsen rond het Stee

  3. Niet verlengen contract sportpromotor

  4. Terugbetaling kost afkoppelingsdeskundige Aquafin

  5. Tijdstip aanvang rioleringswerken Waterland Oudeman

  6. Onregelmatigheden in Comeet: werking/controle Comeet en verlies subsidies

  7. Anonieme brief Resoc

  8. Stand van zaken aanleg KMO-zone, terreinen Goalgetters en speelplein

  9. Snelheid wagens in Calusstraat

  10. Organisatie triatlon tijdens Watervliet kermis

   

 • Agenda gemeenteraad 24/02/2011 om 19.30 uur

  dyn001_original_500_40_pjpeg_2625008_9092c66c010a232c8e85be6d8f67031c.10.jpg1. Aankoop van 5 picknickbanken. – Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningwijze;

  2. Aankoop van bestelwagen. – Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningwijze;

  3. Aankoop van tafels en stoelen voor schoolzaal Watervliet. – Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningwijze;

  4. Aankoop van klimtouwinstallatie voor sporthal Sint-Laureins. – Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningwijze;

  5. Sanering kerkhof Waterland-Oudeman. – Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningwijze;

  6. Operationele Hulpverleningszone. – Huidige forfaitaire bijdrage tegenover toekomstige bijdrage hulpverleningszone;

  7. Gemeentelijk mobiliteitsplan. – Definitieve goedkeuring.

 • Bezwaar indienen tegen nieuw gemeentehuis? Het kan.

  Bezwaar.jpgNiet alleen mandatarissen in gemeenteraad of het OCMW kunnen een bezwaar indienen met betrekking tot de bouw van een nieuw gemeentehuis. Elke inwoner van Sint-Laureins kan dit doen. U dient uw bezwaar schriftelijk in te dienen bij het college van burgemeester en schepenen. U kan uw bezwaar afgeven in het gemeentehuis of opsturen per post. Opgelet: de bezwaren moeten wel tegen ten laatste 21 februari ingediend zijn.

  Heeft u hulp nodig? Email naar samenanders@telenet.be, wij helpen u graag verder!

   

 • Geen extra geld voor onderhoud wegen

  wegen stl.gifIn het budget 2011 is er € 100.000 voorzien voor de heraanleg van de Caatsweg en de Mandeweg. Deze wegenwerken waren eigenlijk gepland voor 2010 maar werden niet uitgevoerd. Het beschikbare budget werd dus niet gebruikt en doorgeschoven naar 2011. Samen diende daarom een voorstel in om € 100.000 extra vrij te maken in 2011 voor het onderhoud van de gemeentewegen. Dit leek ons een nuttige investering, maar de meerderheid keurde ons voorstel af. Er wordt al voldoende geld vrijgemaakt voor het onderhoud van onze wegen klonk het bij burgemeester en schepenen. De schepen van openbare werken besloot het debat met de conclusie dat onze wegen er nog goed bijliggen in vergelijking met andere gemeenten.

 • Brandweer: forse meerkost voor Sint-Laureins op komst

  brandweer-logo.jpgIn navolging van de politiezones komen er ook brandweerzones. Gisterenavond was er in Adegem een infovergadering over de brandweerzone Meetjesland. Het werd een interessante, doch ontnuchterende avond. De burgemeester van Eeklo kondigde aan dat twee gemeenten hun financiële bijdrage voor de brandweer zullen zien verdubbelen: Sint-Laureins en Knesselare. Sint-Laureins betaalt nu een jaarlijkse bijdrage van € 176.000 aan de brandweer van Eeklo. Sint-Laureins zit dus binnen afzienbare tijd met een forse meerkost binnen haar begroting. Nieuwe inkomsten staan daar niet tegenover. Of zal het Plattelandsfonds deze meerkost ook bijpassen? Samen maakt zich steeds grotere zorgen over de financiële toekomst van onze gemeente. Wij vragen de meerderheid om verstandig om te springen met onze financiën. Schrap aub de bouw van een nieuw gemeentehuis van 3,5 miljoen euro, het is totaal onverantwoord.

 • Nieuw gemeentehuis: Samen stapt naar Gouverneur

  478315123.gifDe Samenfracties in de OCMW-raad en de gemeenteraad hebben klacht ingediend bij de Gouverneur betreffende het dossier van het nieuwe gemeentehuis.

  Zo stelde de Samenfractie in de OCMW-raad vast dat niet de ontwerpplannen maar de voorontwerpplannen in het dossier zaten. De ontwerpplannen waren pas 48 uur voor de OCMW-raad ter beschikking na protest van Samen. Ook werd de behandeling gevraagd inzake de voorwaarden en wijze van gunnen van de opdracht. Er werd voorgesteld om te gunnen bij wijze van een openbare aanbesteding. Maar in het dossier bleek geen lastenboek te steken. 

  Het financieel plaatje klopt ook niet. De gemeente moet 2/3 betalen en het OCMW 1/3. De concrete bedragen die in de begrotingen van het OCMW en de gemeente staan stemmen niet overeen met deze verdeelsleutel. Deze verdeelsleutel werd ook vastgelegd in het schepencollege maar in de notulen is daar niets over terug te vinden.

  Ook heeft het OCMW geen bevoegdheid om klaslokalen te bouwen en werd deze bevoegdheid niet gedelegeerd naar het OCMW. Er is ook geen samenwerkingsovereenkomst tussen het OCMW en de gemeente over de aanpak en opvolging van de bouwwerken. Ook is er onduidelijkheid over de eigendomsstructuren. Nergens wordt aangegeven op welke manier het OCMW zijn aandeel in de eigendom van het gebouw krijgt.

  Tenslotte vraagt Samen zich ook af waarom de bouw van een nieuw gemeentehuis naar het OCMW wordt doorgeschoven? Dit is volgens ons een dossier voor een gemeenteraad, zeker nu blijkt dat de gemeente meer dan 2/3 van de kosten moet dragen.

 • Goedkoopste bouwgrond, maar weinig kopers

  dyn001_original_500_315_pjpeg__d66a5564bde00bb5b190cc7398c1bd62.jpgHet Laatste Nieuws meldt vandaag dat de bouwgrond het goedkoopst is in Sint-Laureins. Dit blijkt uit een onderzoek in alle Meetjeslandse gemeenten. Ondanks deze interessante prijzen geraakt de bouwgrond in de nieuwe verkaveling te Watervliet moeilijk verkocht. De 22 loten worden sinds mei 2009 te koop aangeboden, maar er zijn nog maar 5 loten verkocht.

  Samen stelt zich daar steeds meer vragen bij. De crisis was zeker een spelbreker, maar de verkoop van bouwgrond trekt terug aan. Het is ook de eerste verkaveling in 20 jaar. Vroegere verkavelingen waren in een mum van tijd weg. Samen vreest dat er meer aan de hand is. Jonge gezinnen die op 'den buiten' willen wonen vergelijken het aanbod in de verschillende gemeenten. En dan is het aanbod in onze gemeente beperkter tegenover andere gemeenten. Ook de aantrekkelijkheid van onze dorpskernen speelt een rol. Kijk en vergelijk, de rekening is snel gemaakt. Het gemeentebestuur ligt er niet van wakker. Het aantal inwoners blijft al 25 jaar stabiel luidt het. Dit standpunt past perfect bij het gevoerde beleid: behouden wat we hebben, meer moet dat niet zijn.