• Kantine VK Watervliet al 58% duurder dan gepland

  Kantine Watervliet.jpgSamen keurde de bouw van een nieuwe kantine en terrein voor VK Watervliet mee goed. Maar de wijze waarop de werken worden uitgevoerd (zie vorig artikel) liggen zwaar op onze lever. Ook de fors gestegen kostprijs voor de kantine vinden wij niet meer ernstig. 

  Nog even de feiten opsommen:

  - In januari 2010 keurde de gemeenteraad de bouw van een kantine goed tegen een geschatte kostprijs van € 325.000. Samen keurde dit mee goed.

  - Het schepencollege (= burgemeester en schepenen) duidde een aannemer aan en toen bleek de echte prijs plots € 469.000 te zijn.

  - Nog volstond dit niet want in april 2011 besliste het schepencollege het budget nog eens te verhogen met € 40.000.
   
  - Nu blijkt dat er ook nog branddetectie ontbreekt. Dit is nog eens een supplementaire kost van € 6.500.
   
  Dit brengt de totale kostprijs op € 515.000 of € 190.000 meer dan op de gemeenteraad werd goedgekeurd! Dat is een stijging van maar liefst 58%!
   
  Samen voelt zich ernstig misleid door het gemeentebestuur. Dat de kostprijs van een bouwproject nooit exact kan worden ingeschat, daar zijn we ons van bewust. Maar een raming die er 58% naast zit, daar stellen wij ons grote vragen bij.
 • Nieuwe infrastructuur VK Watervliet volledig afgekeurd

  VK Watervliet.JPGVorige week viel de uitnodiging in de bus voor de feestelijke opening van de nieuwe accomodatie van VK Watervliet. Eén week later heeft de keuringscommissie van de Belgische voetbalbond  de nieuwe infrastructuur van VK Watervliet volledig afgekeurd. Voetbalonwaardig luidt de conclusie. Delen van het terrein zijn zo drassig dat je voeten er minstens 20 centimeter diep in de grond verdwijnen. In de neutrale zone staan gevaarlijke voorwerpen waaraan spelers zich kunnen verwonden. Er zijn geen dug-outs voor de reservespelers, in de kleedkamers staan geen banken, er ontbreken kapstokken en er is geen warm water.

  De opmerkingen over de kantine komen wel in orde, het terrein is een ander paar mouwen. De schepen van sport hoopt ... dat het niet teveel meer regent. Misschien kan hij eieren naar de arme Klaren brengen? Ondertussen zoekt hij met aannemers naar een structurele oplossing voor het probleem. Ongelooflijk maar waar: een structurele oplossing zoeken voor een voetbalplein dat net is aangelegd. Waarom gebeurde dit niet direct bij de aanleg?

  Samen keurde de beslissing voor de nieuwe accomodatie van VK Watervliet mee goed maar distantieert zich van de amateuristische uitvoering. Klungelsmurf verbleekt bij zoveel onkunde in dit dossier:

  - De kantine valt fors duurder uit en kost al zo'n € 500.000.

  - VK Watervliet leed zwaar financieel verlies omdat het een jaar moest voetballen in Ertvelde. Het gemeentebestuur had zich misrekend in haar planning waardoor de heraanleg van het terrein tijdens de competitie gebeurde in plaats van erbuiten. 

  - Bij het draaien van het terrein liep het ook fout. De berekening was slecht gebeurd en een hoek van het voetpalplein bleek in de aanpalende kreek te liggen.

  - Later werd het grasplein bezaaid met stukken hout omdat er geen humus ter beschikking was. Het bestuur van VK Watervliet mocht letterlijk de brokstukken hout gaan oprapen.

  - Nu VK Watervliet eindelijk terug thuis kan spelen worden kantine en terrein afgekeurd.

 • Nieuwe website Sint-Laureins is doorslagje van Waarschoot

  Waarschoot.gifDe nieuwe website van Sint-Laureins staat nog maar net online of er komt al onthutsend nieuws. Vanuit Waarschoot dan nog wel. Gemeenteraadslid Jochen De Smet laat het volgende weten: "Je moet de website van Sint-Laureins eens vergelijken met die van Waarschoot... De keuze van de menu's (met submenu's), de grote afbeeldingen, de Uit in x zoekfunctie... Allemaal identiek, ze doen zelfs geen moeite om het er een beetje uniek uit te laten zien...".

  Nazicht leert dat de website van Sint-Laureins inderdaad een doorslagje is van de officiële website van Waarschoot. De kleuren zijn anders maar de layout, de rubrieken, de structuur, plaatsing van foto's enz... gelijken zeer fel op elkaar. Met een beetje moeite was het perfect mogelijk geweest om beide websites minder op elkaar te doen gelijken. Het is teleurstellend dat na 1,5 jaar wachten op een nieuwe gemeentelijke website het gemeentebestuur uitpakt met een aangepaste versie van een andere gemeente. Dit getuigt van weinig creativiteit en originaliteit. Jammer, want een website is een visitekaartje voor een gemeente.

 • Nieuwe gemeentelijke website online

  STL website.gifHet heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de nieuwe gemeentelijke website staat online. De oude site was overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, doch kon slechts op enkele tijdstippen per jaar geactualiseerd worden. Met de nieuwe website is dit euvel verholpen en kan er veel korter op de bal worden gespeeld. Ook werd de website in een nieuw kleedje gestopt en opgebouwd rond 5 thema's wat het zoeken vereenvoudigt. Bekijk de nieuwe website op www.sint-laureins.be/

 • Pensioenkost zal verdubbelen voor Sint-Laureins

  Samen trekt al een tijdje aan de alarmbel in verband met de betaalbaarheid van de pensioenen van het gemeentepersoneel. Vooral voor statutaire ambtenaren wordt dit voor de gemeentekas een zware dobber. De Vlaamse vereniging van steden en gemeenten (VVSG) bevestigt dit nu ook. Samen vroeg tijdens de gemeenteraad meer info.

  Uit de cijfers die de schepen van financiën meedeelde bleek dat de kost voor de gemeente tussen 2009 en 2016 verdubbelt! Wij vragen ons af hoe onze gemeente dit zal blijven  betalen. Een oplossing kan erin bestaan om nieuwe personeelsleden aan te werven als contractueel ambtenaar (met een contract van onbepaalde duur zoals werknemers) in plaats van hen aan te stellen als statutair ambtenaar. Zo wordt de pensioenkost gemilderd.

  Wat we voorstellen is niet nieuw, want het gebeurt in veel andere gemeenten ook. Maar voor het gemeentebestuur is dit niet bespreekbaar en dat is jammer. We zullen als gemeente ook de tering naar de nering moeten zetten in deze moeilijke financiële tijden. Taboes zijn dan een slechte raadgever.

 • Nieuw voorstel over draaien parkeerplaatsen Stee

  Er is nog geen beslissing over het draaien van de parkeerplaatsen rond het Stee. Het advies aan Monumenten en Landschappen werd gevraagd. Het advies is er en is, zoals verwacht, negatief. Op aandringen van Samen legde de gemeenteraad zich daar niet bij neer. Na overleg werd een compromisvoorstel gevonden dat zal worden ingediend. Het voorstel houdt in dat de  parkeerplaatsen zullen worden gedraaid voor het gemeentehuis en de kant van de school. Wordt vervolgd.