• Gouverneur roept politieraad bijeen

  Brusselse politie vindt wapenarsenaal Albanese maffiaDe Gouverneur roept op 12 oktober een extra politieraad bijeen. Hij doet wegens de aanhoudende problemen in de politiezone. Ook de arrondissementscommissaris, de procureur des konings en de zonemagistraat zullen aanwezig zijn. De zitting verloopt achter gesloten deuren. Na de bijeenkomst van de politieraad volgt een persconferentie van de Gouverneur.

 • Applaus: aantal overnachtingen in Sint-Laureins stijgt fors

  Waterputhoeve.gifHet toerisme in onze regio is aan een opmars bezig. Sint-Laureins kan de beste resultaten voorleggen. Het aantal toeristen dat in onze gemeente overnachtte steeg van 6.386 naar 17.272. Dat is goed voor 32.791 overnachtingen. Elke toerist bleef dus gemiddeld een kleine twee nachten slapen in Sint-Laureins. De reden van de mooie stijging is de start van een hotel in het Godshuis, een groeiend aantal bed and breakfasts en een betere promotie van onze regio en gemeente. Dat het Godshuis en de B&B’s ook begrijpen dat ze geen concurrenten zijn van elkaar maar elkaar aanvullen en versterken helpt ook. Daar vaart iedereen wel bij zo blijkt nu.

   

  Foto: http://www.dewaterputhoeve.be/

 • Grenzeloos genieten van paling

  Paling foto.gifIn het Godshuis is de aftrap gegeven voor de derde editie van “oktobermaand palingmaand”.

  Paling heeft onze gemeente op culinair vlak op de kaart gezet en dat is een mooie realisatie. Dit resultaat kwam er door de unieke samenwerking tussen de gemeente Sint-Laureins, Toerisme Meetjesland en de verschillende horecazaken in onze gemeente.

  Ook provinciegouverneur André Denys deed er zijn wederoptreden. Een mooi gebaar want precies één jaar terug moest hij verstek laten gaan om ernstige gezondheidsredenen.

 • Gouverneur wordt bemiddelaar in politiezone Meetjesland

  Het Nieuwsblad meldt dat Gouverneur André Denys als bemiddelaar zal optreden om de problemen in de politiezone Meetjesland uit te klaren. De kern van het probleem in de politiezone vat de burgemeester van Sint-Laureins goed samen in hetzelfde artikel: "Men moet eens gemeend luisteren en zich inleven in de situatie van de kleine gemeenten. Nu wordt het ons allemaal door de strot geduwd, en dat blijven wij niet pikken". En daarmee zijn we terug bij de moraal van het verhaal (zoals ik hier op 7 april ook al schreef): "Sapiente vince, rex, noli vincere ferro!"*

   

  *Een verstandig koning overwint niet met het zwaard.

 • Agenda gemeenteraad 22/09/2011 om 19.30 uur

  dyn001_original_500_40_pjpeg_2625008_9092c66c010a232c8e85be6d8f67031c.10.jpgOPENBARE VERGADERING

  1.       Kaderovereenkomst met Imewo met het oog op het leveren van ondersteuningsactiviteiten betreffende energiebesparing, (hernieuwbare) energie en energie-efficiëntie. – Goedkeuring;

  2.       Gemeentelijke Administratieve Sancties. – Verlenging samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Gent en de gemeente Sint-Laureins in het kader van het veiligheidsbeleid en de aanpak van de federale regering met betrekking tot de jeugdcriminaliteit;

  3.       Scholengemeenschap Meetjesland. – Convenant korte vervangingen met ingang van 01.09.2011. – Goedkeuring;

  4.       Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen cvba:

  A)   Toetreding;

  B)   Aanwijzing gemeentelijke vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering;

  5.       Inschakelen van landbouwers bij het ruimen van sneeuw. – Toelichting.

 • Aanbouw gemeentehuis duurder

  hln logo App review: HLN.be Mobile  Het Laatste Nieuws op zakformaat

  De bouw van het nieuw Sociaal Administratief Centrum (SAC) in Sint-Laureins dreigt nu al duurder uit te vallen dan verwacht.

  De offertes voor de bouw van het nieuwe SAC zijn binnen. Het project van zowat 3 miljoen euro voorziet in een uitbreiding van het gemeentehuis, extra lokalen voor de gemeenteschool en een nieuw onderkomen voor het Sociaal Huis. "De goedkoopste offerte is nu al 140.000 euro duurder dan verwacht", zegt Tom Lacres (Samen). "Het gemeentebestuur beweert al twee jaar dat hun schatting van de kostprijs ruim zal volstaan. Maar de factuur stijgt nu al met 5 procent, nog voor werken begonnen zijn. Dat is 50 euro meerkost voor elk gezin. Wij blijven voorstander van een veel kleiner project."

  OCMW-voorzitter Martine Cools (CD&V) bevestigt dat de offerte 140.000 euro duurder is dan geraamd. "We zijn afhankelijk van veel externe factoren zoals de drukte op de markt en de beschikbaarheid van arbeidskrachten", zegt de voorzitter. "Dat dit elk gezin 50 euro meer zal kosten, is kort door de bocht en vooruitlopen op de feiten. Wij volgen de kostprijs op de voet. Pas na de werken wordt de eindafrekening gemaakt. Wij blijven in ieder geval geloven in de noodzakelijkheid van het project."

  Bron: Het Laatste Nieuws

 • Oppositie wil af van nieuw te bouwen administratief centrum

  Eind vorig jaar stelde de CD&V-meerderheid haar plannen voor de uitbouw van het gemeentehuis voor. ‘Het sociaal administratief centrum (SAC) moet diverse diensten huisvesten', klonk het toen. Naast een uitbreiding van de kantoorruimte voor het gemeentepersoneel is er plaats voorzien voor lokalen voor de gemeenteschool en zullen diensten van het OCMW er worden in ondergebracht.

  Oppositiepartij Samen noemde het plan toen ‘een niet noodzakelijk prestigeproject'. ‘Nu zijn de offertes binnen', reageert oppositieleider Tom Lacres. ‘De goedkoopste offerte is 140.000 euro duurder dan de CD&V-raming. Andere offertes zijn nog duurder. De kostprijs voor het SAC is nu al vijf procent duurder, terwijl de werken nog niet eens begonnen zijn. De enige goede keuze is het project af te blazen en te vervangen door een kleiner project.'

  OCMW voorzitter Martine Cools (CD&V) is het daar niet mee eens. Zij bevestigt wel dat de goedkoopste offerte 140.000 euro hoger ligt dan geraamd. ‘Pas na de werken kan de eindafrekening gemaakt worden', zegt ze. ‘In elk geval blijft het project noodzakelijk.'

  De debatten over het nieuw te bouwen SAC worden donderdag voortgezet tijdens de OCMW-raad.

  Bron: het Nieuwsblad

 • Kostprijs nieuw gemeentehuis duurder dan verwacht

  myphoto2.gifDe offertes van de aannemers die het nieuwe gemeentehuis willen bouwen zijn binnen. De goedkoopste offerte is € 140.000 (= 5,5 miljoen oude Belgische franken) duurder dan wat het gemeentebestuur had ingeschat. Alle andere offertes tonen een meerkost van € 400.000 en hoger.

  Het gemeentebestuur beweert al 2 jaar dat hun schatting van de kostprijs juist is en ruim zal volstaan. De waarheid is dat de factuur voor het nieuwe gemeentehuis stijgt met 5% nog voordat de werken zijn begonnen. Kostprijs voor elk gezin: € 50. Dit moet het gemeentebestuur toch tot nadenken aanzetten? De enige goede keuze is om dit project af te blazen. Samen blijft bereid om mee te werken aan een kleiner project op maat van onze gemeente.