• Waterzuiveringsgraad stijgt naar 42%

  Er is een tweede kleinschalige waterzuiveringsinstallatie (KWZI) in gebruik genomen aan de Boerekreek. De KWZI is goed voor de reiniging van het afvalwater van zo'n 350 woningen. De waterzuiveringsgraad van onze gemeente stijgt hiermee tot 42%. Sint-Laureins bengelt echter nog steeds aan de staart van de Vlaamse gemeenten inzake waterzuivering. De gemiddelde waterzuiveringsgraad in Vlaanderen bedraagt 80%. Sint-Laureins heeft dus nog veel werk en kosten voor de boeg.

 • Kristof Goethals en Filip Claeys komen op voor Samen

  <P>Op Steven Haverbeke na staan alle zittende raadsleden op de lijst van lijsttrekker Franki Van de Moere. Nieuwkomers zijn Kristof Goethals (30) en Filip Claeys (41). </P>

  Samen heeft zijn kandidaten voor de verkiezingen bekendgemaakt. Op Steven Haverbeke na komen alle huidige raadsleden op. Lijsttrekker is Franki Van de Moere. Nieuwkomers zijn Kristof Goethals en Filip Claeys.

  Samen is in Sint-Laureins de tweede partij die een deel van haar kandidaten bekendmaakt.

  ‘Op Steven Haverbeke na staan alle zittende raadsleden op de lijst' zegt lijsttrekker Franki Van de Moere. ‘De mogelijkheid bestaat dat Steven er nog bij komt.'

  Wel zeker zijn twee nieuwkomers: Kristof Goethals (30) en Filip Claeys (41). Claeys is geen onbekende binnen de Sentse sportwereld. ‘Velen zullen mij kennen als ondervoorzitter van voetbalclub FC Goalgetters', zegt hij.

  ‘Ik ben ook actief binnen het zaalvoetbal en als loper bij de Krekenlopers. Ik zal graag mijn steentje bijdragen tot de uitbouw van het verenigingsleven', belooft hij.

  Met Kristof Goethals haalt Samen een kandidaat uit Bentille binnen. ‘Ik ben er geboren en getogen', zegt Kristof. ‘Jarenlang was ik lid van de KSA, eerst als lid, dan als leider en later als hoofdleider.'

  Goethals zat in de Sentse jeugdraad en is lid van het plaatselijk feestcomité. Hij wil zich vooral inzetten rond jeugdzaken. Claeys werkt als mecanicien bij Arcelor Mittal, Goethals is werfleider bij de nv Van de Moere.

  Bron: het Nieuwsblad

 • Wij zijn er klaar voor!

  Wij zijn er klaar voor.gifDe campagne van Samen is gestart. Met een bordencampagne tonen we ons in het straatbeeld van alle deelgemeenten met onze lokale mandatarissen, bestuursleden en sympathisanten. Deze ploeg heeft zich zes jaar lang ingezet voor de problemen in uw straat, wijk of vereniging. Samen gaat voor een politieke trendbreuk op 14 oktober. Wij zijn er klaar voor!

 • Punten Samen gemeenteraad

  Samen logo

  1. Parkeerbeleid in deelkern Sint-Laureins

  2. Zware transporten door Sint-Laureins

  3. Subsidies voor parochiezaal Waterland Oudeman

  4. Werkgroep aanleg terrein Goochelaar

  5. Verzakkingen in de Leemweg

 • Agenda gemeenteraad 28/06/2012 om 19.30 uur

  dyn001_original_500_40_pjpeg_2625008_9092c66c010a232c8e85be6d8f67031c.10.jpg1.    Gemeentelijk Basisonderwijs:

  A)   Vaststellen vakanties en vrije dagen voor het schooljaar 2012-2013;

  B)    Beleidscontract met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding VCLB Het Meetjesland. – Goedkeuring wijziging;

  C)    Schoolreglement. – Goedkeuring;

  2.    Mobiliteitsbeleid. – Nieuw Moederconvenant 43014/0-2. – Goedkeuring;

  3.    Koepelmodule 43014-5 met module 4b – subsidiëring van wegverlichting langs de N455. – Goedkeuring;

  4.    “Vlasbloem”. – Wijziging gemeenteraadsbeslissing dd. 26.11.2009 betreffende participatie overeenkomst en akkoord verkoop gronden. – Goedkeuring;

  5.    Samenwerkingsovereenkomst tussen NV Aquafin en gemeentebestuur Sint-Laureins voor project 21.999 te Waterland-Oudeman. – Goedkeuring;

  6.    Aanleg 2DWA-riolering in deel Appelstraat. – Goedkeuring ontwerp;

  7.    Wegen- en rioleringswerken in de Vlamingstraat, Groeneweg en Comercaatsweg. – Goedkeuring ontwerp;

  8.    Verbreden Bellekensstraat. – Goedkeuring ontwerp;

  9.    Renovatie betonverharding met KWS-verharding in deel van volgende straten: Vluchtelingenstraat, Waterstraat en Kleine Boterhoek. – Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze;

  10.  Principebeslissing tot het geven van een naam aan de nieuwe wegenis gelegen tussen Kantijnstraat, Leopoldlaan en Dorpsstraat te 9980 Sint-Laureins;

  11.  Algemeen Politiereglement Sint-Laureins. – Hoofdstuk 6: Begraafplaatsen. – Goedkeuring begraafplaatsreglement;

  12.  Fiscaliteit. – Retributiereglement begraafplaatsen. – Goedkeuring;

  13.  OCMW. – Jaarrekening 2011. – Aktename.

 • Nieuwe verzakking in de Leemweg

  DSC09681.JPGDe staat van de Leemweg (tusssen de Rommelsweg en de Dorpsstraat) gaat van kwaad naar erger. De ene verzakking is nog maar hersteld of er is al een nieuwe. In maart was er een gat in de Leemweg en dit werd hersteld door klinkers in de rijweg te leggen. We zijn drie maanden verder en daar is de volgende verzakking. Samen vraagt om structurele maatregelen te nemen maar het vlaams gewest en het gemeentebestuur komen niet veel verder dan putten vullen in de rijweg en oplapwerk op de voetpaden.

 • Schade door zware transporten AZ Alma

  DSC01397.JPGEnkele weken geleden reden een maand lang tractoren met opleggers door onze gemeente. Ze voerden aarde af van Eeklo richting Nederland. De aarde kwam van de site waar het nieuwe ziekenhuis AZ Alma komt. Het regende klachten over het onverantwoorde rijgedrag van sommige bestuurders van deze tractoren. Samen kaartte het probleem aan op de gemeenteraad. Samen vroeg dat er in de toekomst afspraken worden gemaakt wanneer er nog eens zo'n transporten gebeuren én dat de inwoners vooraf worden ingelicht. Zeker in de straten waar deze transporten gebeuren.

  Sinds enkele dagen zijn de transporten blijkbaar hervat zonder dat er een communicatie is gebeurd naar de inwoners. In de Celiekerkweg veroorzaakte zo'n tractor schade door het missen van de bocht (zie foto's genomen door Samenraadslid Carlos Bonamie). Dit toont dat het rijgedrag van sommige chauffeurs te wensen over laat. Samen begrijpt niet dat het gemeentebestuur de inwoners niet inlicht over deze transporten en dat er geen afspraken gemaakt kunnen worden met de chauffeurs die deze transporten doen.DSC01395.JPGDSC01396.JPG

 • Vlamingstraat & Comer (deel 3): het doorschuifbeleid in beeld

  meester-in-uitstellen[1].pngHoe schuift het gemeentebestuur de werken in de Vlamingstraat en de Comer op de lange baan? Een overzicht.

  In de begroting voor 2008 worden de werken opgenomen in het investeringsplan voor 2009. Dit betekent dat de werken in 2009 zullen worden uitgevoerd en er budgetten worden voorzien. Maar in 2009 gebeurt er niets. Het enige wat gebeurt is een doorschuifoperatie. In de begroting voor 2009 schuift het gemeentebestuur de werken door naar 2010. Tot ieders verbazing wordt in de begroting voor 2010 de werken niet verschoven. Ze zullen in 2010 worden aangevat. De vreugde is van korte duur. Eind 2010 zijn de werken niet begonnen. De werken worden nog maar eens met een jaartje doorgeschoven. In de begroting voor 2011 staat  dat de werken zullen worden uitgevoerd in 2011. Maar ook eind 2011 geen werken. De begroting van 2012 brengt duidelijkheid en is ontnuchterend. De werken worden niet verschoven met één jaar maar met twee jaar. Dus geen rioleringswerken in 2012 maar pas in 2013.

  Straks ontvangen we allemaal de kiesfolders van de CD&V waarin zij ons plechtig zullen aankondigen dat de werken in 2013 zeker en vast zullen starten. U bent verwittigd!

 • Vlamingstraat & Comer (deel 2): de kostprijs

  Het herhaaldelijk uitstellen van de rioleringswerken in de Vlamingstraat, Comer en Groeneweg drijft de kostprijs op. In de begroting van 2008 werd de kost van het project geraamd op 1,75 miljoen euro, de gemeente diende daarvan 374.000 euro te betalen. In de begroting van 2012 is de kost van de werken gestegen naar 2,4 miljoen euro, de gemeente moet nu al 987.000 euro ophoesten. Dat is een extra factuur van 613.000 euro of bijna 100 euro per inwoner. En dan hebben het alleen nog maar over ramingen. Samen is benieuwd en bevreesd wat de echte factuur zal zijn wanneer de werken effectief zijn uitgevoerd.

 • Vlamingstraat & Comer (deel 1): al 7 jaar wachten

  Vlamingstraat.JPGIn de gemeenteraad van 30 juni 2005 werd beslist om in de Groeneweg, Comercaatsweg en Vlamingstraat gescheiden riolering aan te leggen. Ondertussen zijn we 7 jaar verder en zijn de werken nog niet eens begonnen. De aanvang van de werken werd nu verschoven naar  begin 2013. Om toch niet met lege handen naar de kiezer te moeten gaan op 14 oktober zal het gemeentebestuur de oude verlichtingspalen in de Vlamingstraat alvast vervangen door nieuwe.