• Veel beterschap Franki!

  Debat - kopie.jpgDonderdag is onze burgemeester Franki Van de Moere opgenomen in AZ Alma. Hij voelde zich al enkele dagen erg vermoeid en hij sukkelde met zijn luchtwegen. Om erger te voorkomen besloot hij naar het ziekenhuis te gaan voor onderzoek. Daar werd beslist dat hij best kon blijven zodat hij ook wat rust kon nemen. Zijn taken als burgemeester worden overgenomen door eerste schepen Hugo Coene. Alvast veel beterschap gewenst Franki!

 • Bijzonder comité sociale dienst

  OCMWRaadInst44 BCSDWebsite

  Gisteren was er mijn eerste bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD). Het bijzonder comité behandelt vragen van inwoners over financiële en sociale hulpverlening. Gezien het confidentiële karakter van de punten die er behandeld worden, is deze vergadering niet openbaar.

  Wie zetelt er in het BCSD? Naast mezelf als OCMW-voorzitter zijn dat nog twee OCMW-raadsleden: Lieve Van Hijfte (Samen) en Samia Van Vooren (CD&V). Onze taak is om keuzes te maken rond de vragen van inwoners om financiële en sociale hulpverlening.

  Veel politiek is er niet in het sociaal comité. Het gaat over het beoordelen van de individuele vragen van inwoners. Hierin worden we begeleid door de maatschappelijk assistenten die alles goed voorbereiden en een voorstel doen naar de leden van het comité. Ook de OCMW-secretaris woont de vergadering bij en geeft waar nodig nuttige en aanvullende info. Het helpt ons om de dossiers te doorgronden en de achtgrond te leren kennen. Het is dan aan de de drie afgevaardigden uit de OCMW-raad om de knoop door te hakken.

  Op de foto de leden van het sociaal comité (vlnr): Lieve Van Hijfte (OCMW-raadslid/Samen), Tom Lacres (OCMW-voorzitter/Samen) en Samia Van Vooren (OCMW-raadslid/CD&V).

 • Sfeerbeelden nieuwjaarsreceptie personeel OCMW en WZC

  Donderdagavond was er de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor het personeel van het OCMW, de sociale dienst en het woonzorgcentrum (WZC), dit is het rusthuis. Als kersvers voorzitter mocht ik alle medewerkers verwelkomen en nieuwjaarswensen overmaken.

  Tevens mocht ik twee medewerkers huldigen voor respectievelijk 25 jaar en 35 jaar dienst en inzet. Ook de collega's van de OCMW-raad werden voorgesteld, de leden van het nieuwe schepencollege met de voorzitter van de gemeenteraad. Ook werden de uittredende raadsleden en mijn voorgangster in de bloemetjes gezet. Daarna was er een gezellige receptie waar ik kon kennis maken met alle medewerkers van het OCMW, de sociale dienst en het WZC.

  Sfeerbeelden van de receptie zijn te bekijken op de website van het OCMW Sint-Laureins. Klik voor een rechtstreekse link hier: receptie 2013 OCMW en WZC.

 • Eerste schepencollege

  Het nieuwe Sentse schepencollege

  Deze week was er het eerste schepencollege voor de nieuwe bestuursploeg. Toch opnieuw een bijzonder moment.

  Alles was goed voorbereid door de gemeentesecretaris en haar diensten. Alle documenten voor de schepenen lagen netjes klaar en we kregen allemaal een vaste plaats rond de collegetafel. Bij elk punt kregen we uitgebreid tekst en uitleg van de gemeentesecretatis over de werkwijze en waar nodig technisch/juridische info. Het was allemaal bijzonder interessant en na 4 uren waren we door de agenda.

  Een nieuwigheid is ook dat de agenda van de gemeenteraad nu wordt opgesteld en uitgestuurd door de voorzitter van de gemeenteraad. Vroeger deed de burgemeester dit. De voorzitter van de gemeenteraad leidt ook de vergaderingen van de gemeenteraad.

  Op de foto alle leden van het schepencollege met de voorzitter van de gemeenteraad (vlnr): Luc De Meyere (voorzitter gemeenteraad/Samen), Tom Lacres (OCMW-voorzitter en schepen/Samen), Rob Soberon (schepen/N-VA), Franki Van de Moere (burgemeester/Samen), Hugo Coene (schepen/Samen),Claudine Bonamie (schepen/Samen) en Johan Francque (schepen/N-VA).

 • Sfeerbeelden aanstelling als OCMW-voorzitter en installatie OCMW-raad

  Onder ruimte belangstelling werd gisterenavond de nieuwe OCMW-raad geïnstalleerd. Ikzelf werd aangesteld tot OCMW-voorzitter en word hiermee van rechtswege ook schepen van sociale zaken, welzijn en seniorenzaken. Burgemeester Franki Van de Moere mocht me de sjerp van schepen en OCMW-voorzitter overhandigen. Na de 1.500 huisbezoeken die we vorig jaar samen deden was dit toch een heel bijzonder moment voor ons beiden.

  Tijdens de installatieraad legden ook alle andere OCMW-raadsleden hun eed af. Voor Samen zijn dat naast mezelf Marleen Goossens en Lieve Van Hijfte, voor N-VA Philip Joos en Caroline Waegneer en voor CD&V Ingrid De Sutter, Romaan Boelens, Monique Huyghe en Samia Van Vooren.

  Een woord van dank gaat uit naar de medewerkers van het OCMW en het WZC voor de puike organisatie van deze installatievergadering en de receptie.

  Sfeerbeelden van de installatieraad zijn te bekijken op de website van Samen. Klik voor een rechtstreekse link hier: installatie OCMW-raad.

 • Vanavond installatie OCMW-raad

  Na de historische gemeenteraad van vorige week is er vanavond de bestuurswissel in de OCMW-raad. Wat gebeurt er op de installatievergadering van de OCMW-raad?

  Tijdens de OCMW-raad zullen de verkozen OCMW-raadsleden hun eed afleggen en wordt de OCMW-voorzitter geïnstalleerd. Voor mij persoonlijk een bijzonder moment. Ook de leden van het vast bureau en het bijzonder comité voor de sociale dienst worden verkozen. Wie de installatievergadering wil bijwonen is welkom vanavond om 20 uur in de polyvalente zaal van het OCMW/woonzorgcentrum, Rommelsweg 12. Achteraf wordt een receptie aangeboden. De agenda van de OCMW-raad vindt u hier: agenda OCMW.jpg

 • Sfeerbeelden installatie gemeenteraad

  TL eed.jpgOnder ruimte belangstelling werd gisterenavond de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Voor mij persoonlijk was het de derde keer dat ik mijn eed aflegde als gemeenteraadslid.

  Luc De Meyere (Samen) werd aangesteld als voorzitter van de gemeenteraad. Hij mocht aan onze nieuwe burgemeester Franki Van de Moere (Samen) zijn sjerp overhandigen. Als schepenen werden Hugo Coene en Claudine Bonamie (Samen) aangesteld en Johan Francque en Rob Soberon (N-VA). Voor de poltieraad werd Carlos Bonamie (Samen) verkozen.

  De raadsleden van de OCMW-raad werden gisteren ook verkozen. Voor de meerderheidspartijen werden naast mezelf Lieve Van Hijfte en Marleen Goossens voor Samen verkozen en Caroline Waegneer en Philippe Joos voor N-VA. Tijdens de installatie van de nieuwe OCMW-raad zullen wij allemaal de eed afleggen. Dit gaat door op maandag 7 januari. Daar zal ik ook als nieuwe OCMW-voorzitter worden aangesteld en word ik ook schepen.

  Sfeerbeelden van de installatieraad zijn te bekijken op de website van het Nieuwsblad. Klik voor een rechtstreekse link hier: sfeerbeelden eedaflegging.

 • Vanavond historische installatie gemeenteraad

  Vanavond is er de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Het wordt een historische gemeenteraad want voor de eerste keer in de geschiedenis komt er een meerderheid van Samen en N-VA. 

  Tijdens de gemeenteraad zullen alle gemeenteraadsleden hun eed afleggen én de schepenen, met uitzondering van de OCMW-voorzitter. De burgemeester zal zijn eed ook niet afleggen want dat gebeurde reeds op 27 december bij de Gouverneur. De aanstelling van de OCMW-voorzitter gebeurt op 7 januari tijdens de installatieraad van de OCMW-raad. Op dat ogenblik wordt de OCMW-voorzitter ook automatisch schepen en lid van het schepencollege.

  De gemeenteraadsleden kiezen vanavond ook een voorzitter van de gemeenteraad, dat is een nieuwe functie. Tenslotte kiezen de gemeenteraadslelden de leden van de OCMW-raad en de leden voor de politieraad. Iedereen die deze historische gemeenteraad wil bijwonen is welkom vanavond om 20 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. Achteraf wordt een receptie aangeboden door het nieuwe gemeentebestuur. De agenda van deze gemeenteraad vindt u hier: IMAG0816.jpg

 • Blog terug actief, een woordje uitleg

  De voorbije weken en maanden kreeg ik verschillende keren de vraag of ik met mijn blog nog verder zou doen. Dat was een goede vraag waar ik het antwoord zelf niet op wist.

  Na de verkiezingen heb ik er bewust voor gekozen om mijn blog even op non actief te plaatsen. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om deze blog verder te zetten met een andere invulling dan in het verleden. Mijn politieke rol is ook veranderd. Vanaf 7 januari word ik OCMW-voorzitter en schepen van sociale zaken en seniorenbeleid in Sint-Laureins en ben ik dus niet langer de oppositiefractievoorzitter van Samen.

  Mijn blog zal nu meer berichten over mijn werk als OCMW-voorzitter en schepen. De Samenwebsite (www.samen-anders.be) is ondertussen ook genoeg uitgebouwd zodat het nieuws van onze Samenploeg daar ook zal verschijnen. Dat maakt het haalbaar om met mijn blog verder te doen. Hoe het er concreet zal uitzien zal ook voor mij nog een beetje zoeken zijn de volgende weken en maanden. Ik wens mijn trouwe lezers in en buiten Sint-Laureins veel leesplezier!