• Dorpsrestaurants openen maandag deuren

  Vrijwilligers mogen als eerste genieten van een heerlijke maaltijd.Twee dorpsrestaurants openen maandag 2 juni hun deuren. ‘Kwetsbare burgers en senioren worden het doelpubliek’, klinkt het bij de beleidsmakers.

  Zowel in Watervliet als in Sint-Laureins gaan vanaf maandag 2 juni de deuren van het dorpsrestaurant open. ‘We mikken vooral op kwetsbare dorpsgenoten en senioren’, zegt OCMW-voorzitter Tom Lacres (Samen). ‘Waar we kunnen of waar het nodig is, willen we hen uit hun isolement halen. Vroeger was het een stuk gemakkelijker. Wie thuis niet meer verder kon, ging naar een rusthuis. ‘

  ‘Vandaag de dag ligt het anders. De overheid wil dat we zo lang mogelijk thuis verzorgd worden. Wie echt niet meer verder kan, komt in een Woonzorgcentrum terecht. Met ons dorpsrestaurant willen we inspelen op hen die alleen thuis blijven. Zowel in het dorpshuis in Watervliet als in het OCMW in Sint-Laureins willen we goedkope maaltijden aanbieden aan hen die het nodig hebben.’

  Vanuit de centrale keuken in Sint-Laureins worden maaltijden verstrekt aan 6,5 euro. ‘Verse en gezonde maaltijden’, gaat Lacres verder.

  ‘Visdag en frietjesdag’

  ‘Het systeem is erg gemakkelijk. Je hoeft enkel een belletje te geven aan het OCMW of aan AanZ. 's Anderendaags kun je al komen eten. Wellicht gaan we in de toekomst werken met tienbeurtenkaarten.’

  De plaatselijke organisatie steunt op vrijwilligerswerk. Het dorpsrestaurant in Watervliet is open op dinsdag en vrijdag ‘visdag’. In Sint-Laureins kun je op maandag, woensdag en donderdag ‘frietjesdag’ terecht in het WZC Sint-Jozef aan de Rommelsweg.

  Bron: het Nieuwsblad

 • Dorpsrestaurants Watervliet en Sint-Laureins van start

  DSC_0766.JPGIn de maand juni gaan de dorpsrestaurants in Watervliet en Sint-Laureins van start. Op 30 mei is de feestelijke opening van het dorpsrestaurant in Watervliet! Alle vrijwilligers waren uitgenodigd om te komen eten, dit als waardering voor hun betrokkenheid en enthousiasme.

  OCMW-voorzitter en schepen van seniorenbeleid Tom Lacres licht toe: “Het dorpsrestaurant is er voor senioren en kwetsbare personen uit onze gemeente. Zij kunnen daar ongedwongen naar toe komen om een warme maaltijd te eten. Alle maaltijden worden bereid in keuken van het rustoord van Sint-Laureins.  

  De dorpsrestaurants zijn een kleinschalig initiatief met een aangename sfeer. Je ontmoet er andere dorpsgenoten of leert nieuwe mensen kennen…  We willen alle dagen van de week mensen samenbrengen.

  Een maaltijd bestaat uit soep, hoofdgerecht en dessert, er staat steeds water op tafel. Vrijwilligers uit de buurt zijn gastdames/heren. Zij zorgen voor een gezellige ontvangst, een goede bediening en een babbeltje!

  De maaltijd kost € 6.5, dit wordt betaald aan de vrijwilligers ter plaatse. Er kan ook betaald worden door een 5 of 10 beurtenkaart te kopen.

  Dorpsrestaurant Watervliet.JPGOp twee manieren kan je een maaltijd reserveren: je kan dit melden aan de vrijwilligers tijdens het dorpsrestaurant of door te bellen naar Bart Beeckmans van AANZ op het nummer 09 344 36 10. Een maaltijd reserveren kan tot de dag voordien (12u00), een maaltijd annuleren kan tot op de dag zelf tot 9u00 door te bellen naar ‘aan Z’ op het nummer 09 344 36 10. 

  Senioren en kwetsbare personen zijn welkom in het dorpsrestaurant in St-Laureins (WZC, Rommelsweg 12 in St-Laureins) op maandag, woensdag en donderdag (frietjes dag).  En in het dorpsrestaurant in Watervliet, (oud gemeentehuis, Stee 3 in Watervliet) op dinsdag en vrijdag (visdag).

  Op dit moment zijn er al een 15 à 20 tal vrijwilligers die meehelpen. Het zijn allemaal mensen uit de gemeente die iets willen doen voor dorpsgenoten. Zij willen meehelpen zodat ouderen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving.  Door deze opkomst blijkt dat er een grote sociale betrokkenheid is in de gemeente! Iedereen die zich ook geroepen voelt om als vrijwilliger mee te helpen is welkom”, besluit Tom Lacres.

 • Gouden huwelijk voor Ingrid en Antoon

  ‘Antoon en Ingrid, jullie zijn echte Bourgondiërs’, zei schepen van Burgerzaken Claudine Bonamie tijdens de receptie voor het gouden huwelijksjubileum van de familie Peeters uit Watervliet. ‘Lekker eten, een reisje naar de Moezel, het staat allemaal op jullie programma. Hopelijk kan dat nog vele jaren blijven duren’. Het koppel kreeg twee dochters: Inge en Anja.

  Bron: het Nieuwsblad

 • Grote liefde gevonden op de lijnbus

  De familie Deserranno in Watervliet viert feest: Gustaaf en Christiana zijn vijftig jaar getrouwd. ‘Gustaaf werd destijds door Christiana gespot in een voorbij rijdende bus’, zei schepen Claudine Bonamie tijdens de ontvangst op het Sentse gemeentehuis. ‘Gustaaf ‘Staf’ hoorde er van, nam de fiets en ging poolshoogte nemen. Ondertussen zijn jullie al vijftig jaar gehuwd.’ Het paar kreeg vijf kinderen.

  Bron: het Nieuwsblad

 • Agenda gemeenteraad 22/05/2014

  OPENBARE VERGADERING:

  1. Dienstjaarrekening 2013 van de kerkfabriek van:

  A) Sint-Jan-Baptist van Sint-Jan-in-Eremo

  B) Sint-Laurentius van Sint-Laureins

  C) Heilige Margaretha van Sint-Margriete

  D) Sint-Niklaas van Waterland-Oudeman

  E) Onze Lieve Vrouw Hemelvaart van Watervliet

  2. Overeenkomst betreffende de duur en voorwaarden van de ter beschikking stelling van de ICT-deskundige van het gemeentebestuur van Kaprijke ten behoeve van het gemeentebestuur van Sint-Laureins. - Goedkeuring;

  3. Gemeentelijke Basisschool De Regenboog. – Verlenging van de huidige Scholengemeenschap Meetjesland voor de periode van 2014-2020 in de vorm van een interlokale vereniging;

  4. Gemeentelijke Basisschool De Regenboog. – Vaststellen vakanties en vrije dagen voor het schooljaar 2014-2015;

  5. Onderwijs. – Aanbieden gratis vuilzakken en PMD-zakken voor de kinderopvang buiten de gewone schooluren;

  6. Opdrachthoudende vereniging I.V.M:

  A) Toelichting door de op voordracht van de gemeente benoemde bestuurder over de werking van de intergemeentelijke vereniging in 2013;

  B) Algemene Vergadering 18.06.2014: Goedkeuren agenda en bepalen van het stemgedrag van de gemeentelijke vertegenwoordiger;

  7. Opdrachthoudende vereniging Imewo:

  A) Toelichting door de op voordracht van de gemeente benoemde bestuurder over de werking van de intergemeentelijke vereniging in 2013;

  B) Algemene Vergadering 23.06.2014: Goedkeuren agenda en bepalen van het stemgedrag van de gemeentelijke vertegenwoordiger;

  8. Dienstverlenende vereniging Finiwo. – Algemene Vergadering 23.06.2014: goedkeuren agenda en bepalen van het stemgedrag van de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 • Stoverij voor OCMW-vrijwilligers

  Het OCMW van Sint-Laureins maakt er een punt van om jaarlijks haar vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. ‘We nodigen hen graag uit voor een klein feestje’, zegt OCMW-voorzitter Tom Lacres. ‘Na het welkomstdrankje en de speeches kan iedereen genieten van heerlijke frietjes met stoverij. Daarna is het een avond lang keuvelen geblazen.

  Bron: het Nieuwsblad

 • Clement De Beir is 103 jaar

  Foto Michel MoensFeest bij Clement De Beir in de Oosthoek-Graafjansdijk 4 in Sint-Laureins. De man heeft samen met zijn zoon Georges en met een delegatie van het schepencollege zijn 103de verjaardag gevierd. Clement woont nog altijd thuis, met zijn zoon. Dankzij de hulp van het Wit-Gele Kruis lukt dat nog altijd perfect. Clement was in zijn jonge jaren een goed biljarter en duivenmelker. Nu geniet hij vooral van een bezoekje van familie en vrienden.

  Bron: het Laatste Nieuws

 • Oudste inwoner van het dorp is 103

   

   Op 1 mei vierde Clement Debeir, de oudste inwoner van het dorp, zijn 103de verjaardag. Dankzij de goede zorgen van zijn zoon en het Wit-Gele Kruis kan Clement thuis blijven wonen. Hij is nog steeds te vinden voor een grapje en houdt nog van vrouwelijk schoon. Om in vorm te blijven, eet Clement elke dag ingelegde zeepaling en na het eten van de soep, zo rond drie uur, doet hij zijn middagdutje.

  Bron: het Nieuwsblad